Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Var är återvandrarna? 
Nu kommer det att höras gång på gång – SD:s ”löfte” om att så snabbt som möjligt organisera en våg av frivilliga återvandringar av främlingar redan bosatta i Sverige. Jimmie Åkesson tycker om att upprepa de välkända fraserna: processen skulle vara frivillig, den skulle rikta sig mot vissa målgrupper – personer som inte har lärt sig svenska, långtidsarbetslösa, illegala migranter som trots allt håller sig kvar i landet o s v… SD tänker satsa en miljard på denna utvandring. Ett nytt problem börjar ta form: åter vandrarna är osynliga! Under hela året 2023 har enbart ett sådant bidrag beviljats – en enda migrant har visat sig villig att lämna Sverige och avsäga sig sina tillstånd. Alltså: var finns målgruppen för den uppochned vända migrationen ? 
Hur mycket frivillighet kan en sådan politik innebära? När man tar del av skissen till återvandringens program slåss man av några drag hos de berörda dokumenten: de pekar på individer och grupper som inte har lyckats finna sin plats i samhället, folk som inte talar landets språk, inte känner det nya landets kultur och traditioner. Åkesson låter till och med några krokodiltårar falla när han talar om detta, han tycker så synd om dessa ickeintegrerade, rotlösa varelser, så isolerade, så instängda i en tom vardag! Och han hoppas att just dessa misslyckade migranter skulle plötsligt upptäcka hos sig själva energi och lust för att med minimalt ekonomiskt stöd från SD återbygga sina hemländer – områden söndertrasslade av olösliga konflikter och ständiga våldsutbrott. Detta - hävdade en gång Åkesson - skulle vara riktigt givande biståndspolitik! 
Jag har redan berättat om mina försökt att hitta studier som skulle bekräfta SD:s bild av en frivillig massåtervandring. Vad jag lätt hittade är väldigt många exempel på våldsamma barbariska tvångsmässiga folkförflyttningar. 1900-talet har ju varit tvångsmigrationens århundrade, tidens  totalitära stater har ivrigt ägnat sig åt detta. Hitler, Stalin och Mao var stormästare i konsten att tvinga hela etniska grupper i förvissning. Men var finns berättelserna om stora frivilliga återvandringar? Jag vände mig till den handbok som studeras i världens statsvetenskapliga institutioner:” The Age of Migration”, en samling djupgående undersökningar undertecknade av respekterade forskare: Hein de Haas, Stephen Castles och Mark J. Miller. Det var och är omöjligt att i denna statsvetenskapliga bibel finna spår av frivillig återvandring. Efter mycket läsning lyckades jag stanna vid en kort anteckning: den hävdar bestämt att den frivilliga återvandringen inte existerar som massfenomen. Till och med i perioder av djup ekonomisk kris, när migranternas situation förvärras avsevärt, till och med då vägrar de flesta att ens börja planera en återkomst till sina ursprungliga områden.
Åkessons frivilliga återvandring är en bräcklig fasad för en typiskt totalitär handlingsplan – en dimridå för en våldsam och omänsklig politik, tvångsförflyttningarnas mördande politik. Friviljan har ingen plats i SD:s återvandring, detta är nu bevisat. En enda person har frivilligt sökt sig ut ur Sverige under hela 2023. Kommer regeringen att envisas med att bygga upp ett helt byråkratiskt och polisiärt system för att skrämma bort många invandrare?

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :