Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

 

Nelson Mandelas arv

 

Kommer ni ihåg honom? Få mänskliga gestalter har fått samma betydelse för nutiden och framtiden. Minnena om Nelson Mandela, antirasismen personifierad, är i dag mer än nödvändiga för oss alla.

 Corona-virusets framfart i världen  och antirasismens våg av protester  har utlöst spänningar och konflikter som när som helst kan leda till sociala och politiska katastrofer. Aldrig har vi behövt så mycket en levande kommunikation  med Nelson Mandelas arv. Hela livet hade han ägnat kampen mot rasismen. En mycket stor del av detta liv tillbringade han i grymt fångeskap. Ålderdomen krönade hans kamp med en stor seger- slutet på apartheid. Tiden  som president tillbringade han med bestämda aktioner som skulle bygga upp den sociala och politiska freden.

Framför allt var han engagerad i ansträngningen att stoppa alla tendenser till hämnd, samtidigt som han kämpade för att låta  sanningen komma fram, för att offer och förtryckare skulle  träffas öga mot öga, för att hatets och våldets utövare skulle dömas och få sina straff.

Nutiden kräver av oss just detta  – att lära oss hantera  rasismens frågor utan att själva sätta i gång antidemokratiska reaktioner. Mina vänner i USA berättar om föreställningar med ”Aida” inställda därför att huvudpersonen är en svart slavinna! Medierna talar om filmen ”Borta med vinden” betraktad som hyllning av rasismen och om litterära  verk och filmatiseringar  plötsligt  beskrivna som skadliga  – ”To Kill a Mocking Bird” (på svenska ”Skuggor över Södern”) och Huckelberrys äventyr !

Visst är dessa försök att censurera  kulturlivet  irationella.  Sådana ställningstaganden påminner omedelbart om Stalintidens sätt att jämt och ständigt skriva om historien, plocka bort fakta och namn som den sovjetiska diktaturen ville sopa bort ur folkets minne; det vore lätt att skämta om detta – om inte denna nya intolerans skulle vara så farligt. Dessa obegripliga anklagelser  och våldet  riktat mot det förflutnas statyer  ger självklart  bränsle till rasismen. Nu kan de mörkaste varianterna av konservatism och nationalism beskriva  antirasismens protestvåg som  intolerant och  destruktiv.

Därför behöver vi i dag berätta om  Nelson Mandelas arv. De som försvarar demokratin är kallade att  agera, tala och skriva  om och för den livsviktiga sociala och politiska freden.  Sydafrikas första svart president var rasismens största motståndare, han kämpade för denna  fred  under lång tid. Ivrig och bestämd  lyckades han leda  en värdig,  lugn och rationellt grundad antirasism.

 

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :