Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog


Före och efter

Nu börjar vi se den nya regeringens riktiga ansikte. De s k liberalernas ledare erkänner: man säger något före valet och något annat efter valet. Det penningsregn som de fyra beskrev under valkampanjen blir inte verklighet. Mindre belopp kastas till befolkningen och de landar i invånarnas fickor med stor försening. Värst är det för små företagarna – de behöver fortfarande vänta i ett tillstånd av plågsam osäkerhet. Denna politiska manipulation - ett löfte före valet, en  betydligt mindre praktisk insats efter valet – blir skrattretande framför allt i frågan om bensin- och dieselpriserna, men kontrasten mellan ”före” och ”efter” visar sig vara så stor att skrattet fastnar i halsen.
Det är självklart att regeringens företrädare med Ebba Bush i spetsen hittar många ordrika förklaringar för allt det som idag ser bara ut som en kedja av brutna löften. Ingen är villig att träda fram och erkänna: redan före valet var det uppenbart att ekonomin inte tillät utdelningen av snabba stora gåvor till invånarna.  Helt enkelt: regeringen köpte sin position med hjälp av ogrundade löften.
 Spelet om kärnkraften förtydligar denna bild. Absurt förenklade beskrivningar av energikrisen är vapnen som de fyra partierna använde flitigt under valkampanjen. ” Socialdemokraterna förstörde energiproduktionen när de stängde kärnkraftverken, kärnkraften är den enda pålitliga källa för  en produktion lätt att planera och styra osv.” Man behöver inte vara specialist för att förstå att nya kärnkraftverk kräver många år av förberedelser och byggarbete, alltså kan detta inte vara lösningen för just dagens energikris. Och den senaste tiden har erbjudit övertydliga exempel på oförutsedda svårigheter son stänger kärnkraftverk både i Sverige och i ett land med stort antal kärnkraftverk, Frankrike. Nej, Ebba Bush, denna art av energiproduktion är inte så lätt att planera oh styra som du säger.
Den nya regeringen går nu från ord till handling, valkampanjens deklarationer visar sin rätta natur. De berömda brutna löften var ingenting annat än tomma ord.
 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :