Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

 

Slaveriets historia

 

Nu när antirasismens vågor har blivit så starka, upptäcker vi en del av historien som under lång tid har varit både känd och okänd. Slaveriet har följt mänsklighetens tid på jorden under årtusenden men jag tror att de flesta av oss bär fortfarande på  en mycket suddig bild av detta.

Fenomenet   har funnits i alla civilsationer från forntiden till 1900-talet men de flesta historieböcker har visat lite  intresse  för det. På något sätt verkade slaveriet  finnas  med  i skuggan av andra sidor av samhället, fast väldigt mycket av det som vi kallar civilisation har byggts av slavar. Våra förfäder hade varken olja eller el-ström, den mesta använda energin var den mänskliga kroppens energi, slavarbetet.  Den form av tvång utgjorde faktiskt ett globalt ekonomiskt system.  Och jag skriver i dag om detta just därför att jag har blivit medveten om min okunskap:  jag vet för lite om hela kedjan av händelser, relationer och konflikter som reser sig ur jakten på och handeln med mänsklig energi.  Jag  hoppas  uppmuntra historiker och samhällsforskare av alla slag – sociologer, antropologer, idéhistoriker o s v – att ta upp ämnet,  försöka skapa en omfattande och exakt bild av det och bygga upp en rationell kollektiv uppfattning kring  alla frågor som reser sig ur det förflutna.

En sida av den historia som kanske behöver skrivas om borde fokusera på  rum- och tidsdimmensionerna av fenomenet . Slavar arbetade i de  gamla grekiska samhällen under århundranden före Christus. I berömda verk från den tiden spelar slavar en huvudroll.  I  Euripides  tragedi  ”Trojanskorna” utvecklas hela handlingen kring Trojas kvinnor som alla  håller på att bli slavinnor ägda av krigets vinnare, grekerna.  Att slavarbete och slavhandel  var  aktiva delar av samhällslivet i äldre tider är kända fakta  men få människor vet i dag att denna hantering av mänsklig energi pågick långt in i den moderna tiden. I det osmanska  riket – turkiska imperiet – tog slaveriet slut i början på 1900-talet, kring 1908 och 1909! Många stater underordnade till den turkiska supermakten eller inkluderade i dess territorium  var tvungna att förse imperiet med levande arbetskraft.  Berömda  turkiska elittrupper bestod av män tvångsrekryterade och tränade som små  pojkar, barn hämtade  från icke-muslimska områden (mamlukerna och janistjarerna).

Omfattningen av fenomenet är också svårt att få  tydliga bilder  av – både när det gäller tid och när det gäller volym. Under hela perioden dominerad av arabiska erövringar  kring Medelhavet , alltså från och med 600-talet och fram  till 1400-talet korsade enorma  grupper av  slavar stora delar av Afrika på väg till marknaderna  för  människohandel   nära europeiska stater. Dessa transporter av  förslavade människor – plågsamma vandringar  som måste ha varit ytterst grymma – fortsatte också under den  långa perioden  av turkisk  domination mellan 1400-talet och 1900-talet. Och kontinenten som förlorade  miljoner  av söner och dottrar  till denna tvångsmigration var Afrika. Detta är säkert ett spännande ämne  för  forskningen – just hur mycket den afrikanska kontinenten  förlorade  på grund av  denna  praktik.

Mina försök  att få grepp om slaveriets frågor  är långt ifrån att närma sig  några svar, jag skulle behöva ett  helt nytt  liv  av studier  och forskning  för att kunna  nå  till någorlunda tydliga resultat. Jag hoppas att unga forskare kommer att  investera  energi i detta arbete.

 En bild reser sig dock ur  mina  ansträngningar:  under  hela sin historia  har människan varit  ett rovdjur  som  jagade, sålde och köpte  sina egna syskon.  Så som det händer i gamla myter, detta monster  har glupskt  ättit upp  sina lika. Årtusenden har gått innan denna varelse  har lärt sig att uppskattaoich respektera  det mänskliga livet.  Mycket långsamt har hon – rovdjuret -  byggt upp motståndet mot sin egen  girighet, mycket långsamt har hon  format  attityder, tänkesätt och handlingsmönster  som kunde   bryta ner  slaveriets  oändliga elände.  Rovdjuret människan  har lärt sig att ge spelrum åt  empati och  respekt för alla sina lika. På så sätt  omvandlade hon  viljan att skydda  varje mänskligt  liv i lagar som i dag omfattar hela  jordklotet.

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :