Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

SD och asylrätten
Jimmie Åkessons parti vill gärna presentera sig  som en helt vanlig demokratiskt sinnad politisk organisation men deras dokument som talar till väljarna är fyllda av motsättningar och oklarheter bakom vilka skymtar dunkla avsikter. Påståendet ”Sverigedemopkraterna värnar om asylrätten...” från partiprogrammet står i klar kontrast till meningar längre ner i samma skrivelse som beskriver en politik primärt inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet. Denna dans mellan allmäna deklarationer om öppenhet och generositet och viljan att bygga upp en centralt styrd intolerans mynnar ibland i skratteretande formuleringar.  
Valplattformen 2018 illustrerar sådana groteska politiska idéer. Låt oss titta närmare på textens första krav: ”Förändra asyllagstiftningen så att Sverige endast ska ta emot asylsökande från våra grannländer och stoppa asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert.” Asylsökande från våra grannländer: menar SD att tyskar och finländare plötsligt skulle strömma in i Sverige som flyktingar? Eller betyder denna dunkla formulering att asylsökande som redan har nått t ex de baltiska republikerna ska betraktas som berättigade att söka skydd i Sverige medan de som lyckas komma direkt från låt oss säga Grekland och Italien automatiskt avvisas? Och vad menas med viljan att helt stoppa allt asylmottagande så länge som landets närområde är säkert? Skulle ett osäkert läge  öppna gränserna?
Jag har läst denna mening flera gånger om utan att lyckas begripa vad den innebär. En enda sak är klar för mig: asyllagarna har skapats i världen för att erbjuda skydd och stöd åt människor hotade av stora lidanden, våld, krig, förtryck, och de avser alla flyktingar oavsett varifrån de kommer. SDs skribenter struntar i internationella regler, de verkar helt enkelt inte veta i vilken värld de lever. De blodiga konflikterna i Syrien, våldet i Afghanistan, Lybien och Somalia, förföljelserna av kurder i Erdogans Turkiet existerar inte för dem. Partiet vill stifta nya lagar enbart för att underlätta sorteringen av människor. Alla människor som kommer från avlägsna delar av världen beskrivs i SD:s dokument som ett hot, en fara. Principprogrammet säger: invandringen måste hållas på en sådan nivå och vara av en sådan karaktär att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet eller mot vårt lands välfärd och trygghet. Hur kan partiledningen samtidigt påstå att den värnar om asylrätten?
Man ska hjälpa flyktingarna på platsen, i krisområdenas närhet säger ett av de centrala förslagen i principprogrammet och valplattformen. I den allmänna debatten dycker denna idé upp  också i  ställningstaganden undertecknade av skribenter och politiker som anser sig vara liberala. Det är ett sätt att egentligen kräva stopp för asylmottagande. Vem och hur ska skydda de nya flyktinglägren, vem och hur ska kunna försvara hälsan och de mänskliga rättigheterna inom dessa stora områden för utsatta människor? 
Erfarenheterna från 1900- talet och från början av 2000-talet är långt ifrån uppmuntrande. De palestinska lägren i Mellan Östern har inte skapat fred kring sig, berättelserna från Erdogans stora flyktingsamlingar är skrämmande och i Afrika har man på nytt börjat upptäcka slavhandel i och omkring ställen där flyktingar samlas. Alla dessa fakta är konkreta bevis; flyktingarna håller på att bli levande råämnen för brutalt köpslående och politisk utpressning riktad mot västvärlden. En demokratisk politik borde mer än någonsin värna om asylrätten. Sverigedemokraterna har i tal och skrift visat att de egentligen vill avskaffa denna rättighet men vågar inte säga det. Nu närmar sig valet, kan vi hoppas på att de skakar av sig detta hycklerispektakel?

Artikel först publicerad i Liberalernas tidning NU
 

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :